torsdag 9 mars 2017

Politik!!

Ett ord som för mig är lätt att avsky, då det allt för ofta tycks handla mer om svågerpolitik än om de frågor som gjort att vi röstat fram ett parti att leda vårt land. Att samtidigt dessa politiker och deras tillsatta tjänstemän helt ostraffat kan göra som de vill ställer saken på kant. Har funderat en massa kring brottsligheten i vårt land. Osökt kommer jag mig för att göra jämförelser, så hur är det bland er läsare av min blogg?

Vad är ett brott? Går olika brott att jämföra? Straffpåföljd?

Ung kvinna våldtas av ett antal män! Rubriken har vi sett ett flertal gånger de senaste åren.
PÅFÖLJD / samtliga misstänkta frias - brottet kan inte styrkas, och några får skadestånd från Staten för att de frihetsberövats-misstänkts.

Äldre par rånas i sitt hem och misshandlas allvarligt. Mannen dör senare till följd av skadorna!
PÅFÖLJD / Gärningsmännen döms till fängelse för GROV MISSHANDEL till 4 år. (de går ut tidigare. Den överlevande tilldöms ett skadestånd på X antal kronor, som dock aldrig kommer utbetalas då gärningsmännen saknar inkomster!!

Tjänstemän inom Skatteförvaltningen misstänker stort skattefusk! Företagare anhålls men släpps efter en lång tids utredning. Företaget sätts i konkurs och 30  talet anställda blir arbetslösa. Mannens livsverk försvinner. I hopp om att rädda något säljs familjens hem och annat. Utredningen drar ut på tiden ordentligt, ett år senare avlider företagaren av infarkt. Ytterligare ett år senare kommer Skatteverkets svar varvid åtalet och alla anklagelser läggs ned. 
PÅFÖLJD / aktuella tjänstemän fortsätter som om inget skett, visst hade de gjort fel. Inget skadestånd utbetalas. 

Högt uppsatt politiker med hjälp av andra politiskt styrande försnillar ett antal Miljarder kronor av skattebetalarnas pensionspengar. Brottet utreds inte, misstanke föreligger ej. För att täcka den enorma förlusten konstrueras ett nytt pensionssystem.
PÅFÖLJD / Politikerna slipper alla straff och förses med väl tilltagna startsrådspensioner under resten av deras levnad.

Bilförare stoppas av polis i trafikkontroll, där det uppdagas att förarens körkort är indraget. (föraren har inga andra brott än just detta bakom sig)
PÅFÖLJD/ spärrtiden för hans indragna körkort förlängs ytterligare ett år, med påföljd att personen ej kan ta sig till sitt arbete och därmed försörja sig. Blir också upplyst om att han bil kan komma att tas i beslag.

Bilförare stoppas på en nästan trafiktom motorväg (3 fordon inom ca 300 meter) Brottet fortkörning med 5 km mer än accepterad överträdelse. (145km-t)
PÅFÖLJD / körkortet återkallat på 2 månader samt ca 3000,oo i böter. Föraren kan som i förra fallet inte jobba som chafför ( med mer än 50000 mils erfarenhet bakom sig) dessutom försvinner hans bonus på bilförsäkringen  vilket innebär 3-6000,oo per år.

Bilförare får körkort indraget efter att ett flertal gånger passerat fartkamera med ca 5 km för hög hastighet. Kameran uppsatt på en sträcka med näst intill ingen intilliggande bebyggelse.
PÅFÖLJD / körkort indraget 2 månader, se föregående.

Knas i kvadrat - 
Gärningsmän frias och får stora skadestånd som utbetalas av staten. 
Gärningsmans skyldig och ska betala skadestånd till offren men kan inte pga avsaknad av medel. Offren får aldrig sitt tilldömda skadestånd.

Min förhoppning med dessa tankar att straff för brott skulle stå i partiet med brott i samhället. En fortkörning på motorväg ska inte kunna ge ett straff som i slutändan är högre än straffet för en misshandel. Egendomsbrott ska bestraffas lika oavsett det är mot privatperson eller mot staten.

Dels önskar jag att Staten alltid går in och betalar det skadestånd som en gärningsman döms att betala, senare kan då staten kräva tillbaka dessa pengar. 
Att TJÄNSTEMANNA ANSVARET  återinförs (togs bort av Palmes regering) så att tjänstemän och politiker kan ställas till svars när de begår allvarliga fel.

Väntar fortfarande även på att den politiska debatten ska återinföras. 
Där partierna debatterar sina visioner om ett vårt framtida samhälle snarare än att kasta klyschor om Rasism på varandra vilket torde vara föga konstruktivt.




Inga kommentarer: