söndag 12 februari 2012

Vem ska skyddas?

"Här är polisen som mitt i gatan står,
han visar hur man kör, han visar hur man går"

Ja så kunde det vara då i början av 50-talet, själv ville jag bli polis som min pappa var! Ett beslut som dock förändrades i tid. Då var polisen en respekterad person till vilken man vände sig när man var utsatt för någon form av brott. Men polisen kunde också att ta vissa element i örat för att klargöra vad som var fel. Trots allt kunde man alltid lita på att Polisen var hederlig. Hade en person tagits av polis för ett brott må vara vad som helst, tja då var det klart. Denne var med stor sannolikhet skyldig till det uppgivna brottet.
Dagens polis verkar dock fullt upptagna med att skapa situationer där de kan omhänderta olika medborgare. De har även vid en mängd tillfällen agerat på ett helt lagvidrigt sätt där ofta en helt oskyldig medborgare skadats, ibland för livet. Ska vi inte längre kunna gå säkra ute på stadens gator under kvällar och nätter utan att riskera att attackeras av Polis, de som jag trodde skulle försvara individen.

I en stor stad hände sig härom kvällen att två tjejer i 20 års åldern tillsammans med en killkompis värmde sig vid en kommunal hållplats. De hade varit på en pub och druckit några öl vardera men var långt ifrån berusade eller störande.
En stund senare dyker ett gäng killar upp och börjar anstifta bråk mellan tjejernas kompis och dem själva.
De båda flickorna försöker avstyra detta bråk när ytterligare en ung kvinna lägger sig i tumultet. hon hoppar på en av tjejerna bakifrån, drar sedan upp en behållare med pepparspray, och skriker att det är våld mot tjänsteman. Tumultet kommer till sin avslutning när en piketbil infinner sig på plats. Den kvinnliga polisen i civila kläder liknande de som ungdomar bär, påstår nu att hon fått mottaga ett antal slag. Båda tjejerna tas med till häktet där de efter att den ena av dem kroppsvisiterats förpassas till var sin cell, enl LOB. En av tjejerna kommer nu stå åttalad för våld mot tjänsteman, en tjänsteman som gladeligen tycktes gå in i tumultet utan att legitimera sig på vedertaget sätt.

De attackerande ungdomarna försvann från platsen, tjejernas killkompis som slagits blodig av samma gäng lämnades utan åtgärd. Självfallet lämnade tjejerna in en anmälan om vad som skett, de trodde inte för allt i världen att deras glada kväll på puben kunde sluta i en fyllecell nersprayade med pepparspray.
samt att de som startat tumeltet kunde gå därifrån ostraffade och att den civilklädde kvinnliga polisen ska ostraffat kunna agera så som hon gjort, självfallet med 100% uppbackning från kollegor som inte ens fanns på platsen vid tumultets upprinnelse.

Så vart har den trygga polismakten tagit vägen, ska vi medborgare i fortsättningen behöva riskera liv och lem för att polis tar sig friheter och begår brott ostraffat.

Självfallet hoppas tjejerna på upprättelse men istället har de nu lärt sig hur svensk polis agerar visavi ungdomar i vissa städer. Osökt dyker en jämförelse med polis i diktatursstater upp.

Inga kommentarer: