lördag 12 november 2011

copyrights o produktplacering


Denna morgon bjöd på gäster i TV-4,as studio, en för oss svenskar inte helt okänd Efva fanns på plats och vi erindrades om hennes framsteg som popartist men framför allt om hennes framgångar som designer. Vad jag inte förstår av hennes medverkan i programmet är?



Varhon inbjuden som en sorts kändis eller pga av aktiv produktplacering i programmet. Mig veterligen har hon inte de senaste 10-15 åren varit aktuell med någon ny skiva eller bok av allmnt intresse.

Kanske GuldFynds direktör inbjuds att prata om deras nya kollection, Volvo inbjuds att visa upp sina nya modeller, eller varför inte bjuda in IKEA som visar sina produkter. Nämnda Efva är ju trots allt förutom designer också affärsidkare som aktivt vill sälja sina produkter.



Betalade hon reklamtid för att få delta i programmet som belyste hennes designkarriär och produkter. Eller var denna produktplacering betald av TV4?
Hennes karriär som designer började för en mängd år sedan och ett av de första föremål som vi blev erbjudna att köpa var en ring!
Hur fan kan hon gå ut och sälja denna och samtidigt berätta att den var av hennes egen design? Var min första tanke. Redan ett 10-tal år tidigare hade jag med hjälp av en silversmed i Malmö fått tillverkat ett antal nära nog identiska ringar i både silver och guld. Något år senare fanns den aktuella ringen att köpa från Piercingföretaget Barbarella i Göteborg.


Efva kallade den "Ring-Ring" som en hedersbetygelse till ABBAs hit låt med samma namn. Storyn berättar också att våra ABBor fick var sin ring av Efva.

Så långt var kanske allt väl, men min negativa reaktion på nämnda ring var av två vitt skilda anledningar.

1/ ringen som i sin grundform fanns redan på marknaden och designades både visuellt och i textform av en författarinna vid namn Anne Declos som redan 1936 under pseudonymen Pauline Reage beskrev densamma i den mycket omdebatterade boken "berättelsen om O". Bokens handling är en ingående berättelse om Sadomachkism, en roman om BDSM.


2/ Ringen har allt sedan 40-talet använts inom BDSM-kretsar som en form av igenkännings tecken, där ringens placering på innehavarens hand berättade om denne-denna var Dominant eller undergiven. Med andra ord involverad i Bdsm-världen.


Har ofta tänkt mig scenariet att en kvinna totalt ovetande om ringens grundtanke bär denna, vilket kan få till följd att hon antastas verbalt av en man som ser henne bära densamma på ett finger som anger att hon är 1-undergiven, 2-söker Dominant partner! Något som hypotetiskt skulle kunna sluta i en katastrof för båda inblandade parter.

Sammanstrålade med artisten Nina för x antal år sedan och fann att hon bar en dylik ring som hon fått av vännen Efva. Hon fick då se att jag bar en näst intill identisk ring. Självfallet upplyste jag Nina om ringens betydelse, vilket hon fann vara en kul grej. I rollen som världs-artist kanske ovan beskrivna risk scenarie vara obefintligt.


I modevärlden vågar man ofta ta ut svängarna och tangera gränser för det otillåtna, men jag anser att denna designstöld gått över gränsen för det tillåtna och misstänker att få exemplar av nämnda ring skulle sålts trots att Efva var designern om köparen kännt dess bakgrund och betydelse.

Inga kommentarer: