onsdag 28 december 2011

"nu är glada Julen slut, slut, slut!"

Var det ett nytt rekord som slog i och med vår resa till Arvidsjaur. Från ett tja höstlikt 0 gradigt Fjollträsk och vidare norrut. Vi embarkerade vår Mondeo med 4 katter som inte alls tycktes gilla tanken på att färdas i bil under en hel dag och lämnade Fjollträsk i backspegeln. 


Redan från påfart på Essingeleden drev tempot upp ganska rejält och när Jävlarna i Gävle passerades var det i ca 150 km/t. 


Fröken C som av någon anledning inte sovit under natten passade nu på att sussa i baksätet vilket troligen är ett bra sätt att fördriva tiden på under resan. Strax efter Gävle kunde vi så skönja något vitt i vägkanten, ett vitt som tilltog ju längre norr över vi kom.




Brukar alltid säga att civilisationen upphör näst intill totalt när man passerat denna stad något som jag vidhåller. Resten av resan bredde skogsvidderna ut sig nu allt vitare.


De sista 20 milen av vår resa gick på vita snö och is täckta vägar innan vi slutligen kunde parkera bilen utanför huset i Långträsk. 10 timmar hade förflutit i resandets tecken och de var nu över. Trippmätaren registrerade 96 mil.



Vi vaknade på "Bränne" och kunde genom sovrumsfönstret se vit orörd snö runt omkring huset, det var Julaftons morgon. Tja egentligen var klockan redan 10 och nyss hade solen vaknat, snart, allt för snart skulle den åter gå ned. Just Bränne är en gammal skogsgård som ägs av min Käras föräldrar, där brukar vi bo-övernatta. 


Skrapa rutor, starta bilen (gick över förväntan) och vår Julafton tog sin början. Bordet stod dukat med en mängd god julmat att avnjutas. 



Kalle dök som väntat upp på TV och först långt senare avslöjades att våra två unga damer nu kommit upp i nära nog vuxen ålder. Ingen Julklapps stress hos dem inte. 


Klappar öppnades och aftonen förflöt lugnt som sig bör.



När Juldagsmorgon glimmar..... ja då befann vi oss på "bron"(man säger så i dessa trakter om altanen utanför ytterdörren) för en rökpaus, vilket innebar att alla talgoxar som annars använde Bron som matställe flög sin kos i 180. Vid ett senare besök kunde även en ekorre fångas på bild i form av "Ekorre på Burk"!




Självfallet skulle även ett besök i metropolen Arvidsjaur göras med tillhörande besök på "Dollar Store" (den senare en lågpris marknad som man alltid lämnar med en kasse saker man inte behöver köpa för ett astronomiskt pris!?) I denna metropol använder billister blinkers när de ska svänga och gångtrafikanter visar med allt tydlighet att de önskar sig ett långt liv. Inte en chans att de på 08-ors vis skulle gå rakt ut i gatan enbart för att det finns ett övergångsställe. De vet att bilar kanske inte kan stanna i alla väglag och tar det därför lite mer piano......



Svärmors kök blev också skönhetscenter då fröken C, fixade makeup och hår åt min älskade. Medan det var ljust ute kunde även Liselotts senaste stick-alster fotograferas.



Till skillnad från exempelvis Fjollträsk kan man i dessa trakter se stjärnorna när det är mörkt, något som 08-or troligtvis endast kan se på vykort. Dessa ger oss i alla fall en föraning om hur små vi alla är i det stora världsaltet.


Återresan till Fjollträsk gick planenligt om än till en början i avsevärt lugnare tempo. Nu var väglaget avsevärt sämre de första 30 milen varför hastighetsmätaren höll sig kring 100. Men så snart väglaget rättade till sig kunde vår gamla Ford sträcka ut och göra verklighet av den gamla tesen - FORD / First On Race Day. Farthållaren ställdes på 175 och bilen förde oss snabbt mot Fjollträsk. Dock gick det trots dessa hastigheter inte att ta igen den förlorade tiden i början av resan.


Ganska möra till kropp och själ ankom vi hemmet och kunde kånka upp alla våra saker och katter i lägenheten. Nu väntar ett par dagars arbete för min Älskade sedan bär det av till vårt kära Söbben för Nyårs firandet och i mitt fall jobb med en trasig Jagga.


Har idag på morgon även hunnit agera skrivbiträde till vår Kejsarinna Doris som den senaste tiden flirtat med en ståtlig Herr Fjant. Kanske blir det en dejt mellan de två under den närmaste tiden.


poff

Inga kommentarer: