torsdag 14 mars 2013

Förbjud!!! & musik

Dags igen för några fundingar. Utanför fönstren skiner solen från klarblå himmel, men de e klart det är nästan 10 grader kallt. Bilen som inte försågs med glykol, är frusen! 

Allt nog här om dagen dök det upp ett alldeles underbart nytt förslag som självfallet blev headline´s in media. 

FÖRBJUD RÖKNING PÅ OFFENTLIGA PLATSER!!
Låter som ett väl genomtänkt förslag, till och med mycket väl genomtänkt! Vi har redan fått rökförbud på offentliga platser inomhus av alla de slag. Något som brett ut sig över hela västvärlden. Att det i många hyresfastigheter dessutom är rökförbud gör dessa redan till en offentlig plats. Det talas om tobaksindustrin och deras enorma förtjänster på sina produkter, sällan pratas det om de enorma skatter som samma produkter drar in till Staten. Betänk att en paket cigaretters egentliga pris ligger på ca 5,oo kronor. Av totalpriset på 40-50 kronor är ca 80% skatt! Den samlade tobakskatten per år i landet uppgår till en summa vida överstiger kostnaden för vår socialhjälp!

Är det inte en smula hyckleri, på fullt allvar anser jag därför att inte bara tobak utan självfallet även andra bevisligen ytterst skadliga produkter inte bara ska förbjudas på offentlig plats, utan total förbjudas.
Straffen för brott inom denna kategori ska självfallet följa praxis, innehav av ett paket cig eller en flaska virre bör defenetivt ge ett par månaders fängelse! I vissa fall bör straffet självfallet vara livstid, då det handlar om en långsiktig plan att mörda någon.

TOBAK & SPRIT och andra produkter som kan skapa njutning. verklighetsflykt osv borde med andra ord totalförbjudas. Produktion, innehav och användande förbjuds, därmed skulle en mängd stora problem i vårt samhälle försvinna, VIPS! Bör framhålla att jag sedan 50 år är rökare och att jag gärna dricker en whisky vid tillfälle.

++++++++++++

Nu till nåt helt annat!

En av tidens stora smartingar, en klurig gubbe vid namn Thomas Alva Edison när han 1877 presenterade en makalös manick kallad "phonograph". Med hjälp av en form tidig form av mikrofon kunde man får en nål att röra sig och gravera ett hackigt spår i en vaxpreparerad papprulle. Efter att ha satt en tratt som högtalare på denna mikrofon kunde det inspelade ljudet avlyssnas!
Egentligen var hans uppfinning en form av inspelare-avspelare vilket fall som helst, ljud kunde överföras till ett bestående medium och återspelas!! 

Några år senare 1895 dök Emile Berliner upp med en utvecklad form av denna phonograph. han plattade till phonograph rullen och gjorde den rund. Stenkakan och grammofonen var född.


Principen var enkel, ljudvibrationer överfördes från spår som skapats på liknande sätt i en stenkaka, och kunde avlyssnas. Musik kunde framföras på ett nytt sätt, man behövde inte gå och lyssna på en orkester som spelade. Orkestern fanns ju på stenkakan som alla kunde lyssna till.



Under ca 50 år kunde vi spela 78 varvare, ganska tunga skivor som rymde ca 5 minuter musik på var sida. I och med att PLAST som material fick sitt genombrott efter kriget fick vi så Vinylskivan. En betydligt mer oöm produkt. Singelskivan som gav oss en låt på varje sida, EP-skivan med 4 ibland fler låtar, slutligen LP-skivan.


Jukeboxen hittades på cafe´er och där kunde man spela en mängd låtar efter varandra.

Skivväxlaren där en bunt med skivor lades på varandra och sedan kunde avnjutas i följd var i princip en jukebox för hemma bruk.


Ljudtekniskt bygger de alla på Edison´s ide. Ett fint spår där analoga vibrationer graverats. Skivorna kunde massproduceras. Dessa första generationens grammofoner hade en keramisk pickup-nål vars vibrationer i skivspåren förstärktes elektriskt. De arbetade med ett ganska högt nåltryck vilket innebar ett ganska stort slitage på vinylskivan.

Grammofon att kopplas till familjens radio.

Vi fick en mängd olika Grammofoner. Ja de kallades så. En elektrisk motor fick skivan att snurra runt, en nål som omvandlade vibrationerna till en elektriskt signal som sedan kunde förstärkas. 

Radiogrammofonen blev en statusmöbel.

Snart var en grammofon kopplad till familjens radio att finna i alla hem. En komplett radiogrammofon stod högt på önskelistan. Men redan på tidigt 60-tal började musikanläggningen breda ut sig. Först som monofonisk sådan, snart i stereo. Fortfarande var det en keramisk pickup som läste av skivorna. Men snart skulle den dynamiska pickupen göra sin entre. Nu krävdes inte ett högt nåltryck längre för att nålen skulle kunna följa skivans spår. 

Stereo här med 4 högtalare!

Alla våra idoler kunde avnjutas snart avnjutas i HiFi (stor naturtrogenhet). Detta ord tillsammans med Stereo tycktes vara nyckeln till allt. Trist nog skapade redan de första grammofonerna med sina keramiska pickuper gärna nya spår i skivorna. Repor och slitage på skivorna kunde höras om man inte skötte sin skivsamling noga.

LP-skivor (long play)

De som dock gjorde detta kunde fortsätta att njuta av musiken till synes i oändlig tid. 

DUAL skivväxlare från 70-talet av hög kvalitet

Thoren´s TD125, 
extremt fin, dyrbar skivspelare från 70-talet som står sig än idag.

Stereoanläggningarna blev allt mer fantastiska. Inte nog med att de designmässigt tycktes vara tagna från framtiden, de levererade ett makalöst ljud. I Sverige låg vi långt framme, hemmen fylldes med fina anläggningar oavsett vilken musiksmak man hade, eller om man ens lyssnade till musik!


Amerikansk musikmöbel från tidigt 70-tal, där underligt nog den skivätande keramiska pikupen och dess höga nåltryck fanns kvar långt in på 70-talet.


I början av 70-talet kom så JVC (Japan Victor Company-RCA) med det senaste. Istället för att avlyssna musiken framför oss skulle vi nu kunna ta plats mitt i musiken. Ett flertal mer eller mindre bra system utveklades varav JVC CD-4 som det finaste-dyraste av dessa 4-kanals system kallades skulle bli en ny musikalisk revolution. De andra tillverkarna slöt upp med sina egna förenklade varianter av 4-kanals ljud. Det blev den dock inte den succe som hoppats på, då anläggningarna blev väldigt dyra.  En enklare variant gjorde dock att många skaffade Ambiophonie. Där fyra högtalare kopplades till stereon över en liten box som gjorde simulerad 4- kanal som det sas.
4-kanals HiFi tycktes dö ut snabbt men gjorde succe inom filmvärlden där det i princip än idag används.

Sansui 4-kanals förstärkare. 

Med datorernas ankomst dök så CD-skivan upp. Ett medie som enligt producenterna skulle kunna sparas för evigt! Ett medie som levererade absolut rent ljud, där ingen from av brus, hack osv skulle kunna störa lyssnaren.

Alla köpte CD-spelare i någon form och njöt. De hade fått ett så ofantligt mycket bättre ljud! Men deras jämförelse var ofta grundat från ljudet från en ganska enkel stereoanläggning, inte från de mer högkvalitativa alternativen.

De som redan hade en högklassig ljudanläggning upplevde i princip ingen förbättring, snarare en försämring då CD-skivan tycktes ta bort en del av dynamiken i musiken. Detta hjälpte dock föra, CD skivan slog effektivt ut den gamla vinylskivan och Edisons uppfinning från 1877 var därmed begraven!

Verkligheten för musikälskaren idag är trist nog att det oförstörbara mediet CD-skivan ofta tycks ha tappat sin information. Del har det visat sig att skivan tycks tappa information, del är vår avspelningsutrustning extremt känslig för smuts och damm. Förutom att repor knappt synliga på skivorna påverkar möjligheten att spela av dem.

ERROR har blivit ett vanligt ord som vi läser på CD-DVD spelarens front! Trist nog går det inte att som på vinylskivans tid enkelt med en liten pensel-borste göra ren CD-DVD spelaren. Denna måste öppnas och delvis demonteras för att man ska kunna rengöra lazerlinsen. Inget för de utan specialkunskaper.

I mina öron/ögon är det också underligt hur sättet vi avlyssnar musik totalt har förändrats.
Från utveckligen av Phonograph´n till allt mera högkvalitativa lyssningsapparater. De stora Stereo anläggningarna med högtalare på 70-80 talet till dagens lyssnande direkt från en dator spm ljudkvalitets mässigt bara ligger knapp över Edisons Phonograph! De stora stereoanläggningarna har ersatts av extremt små anläggning, alt datorer och mp3 spelare med hörlurar. Faktum är att de enda riktiga anläggningarna för att avlyssna musik idag finns i våra bilar!

70-tals anläggning till salu på auktionsfirma.

Sakta men säkert tycks dock intresset för välljud stiga, 60-70 talets stereoanläggningar som inte kastats på soptippen börjar öka i värde. Men ännu går det att göra ljudfynd på secondhand marknaden. Apparater som fortfarande levererar välljud när det är som bäst. Forna tillverkare av skivspelare tillverkar idag dylika gjorda för att kopplas till just det en Dator. I princip gick vi från ganska dålig ljudåtergivning på 1800-talet till högkvalitetsljud som nu förvandlats till något mediokert.


Hur detta kommer te sig i en framtid kan man fråga sig. Miljontals CD-skivor som troligen inte kan avlyssnas utan exakt rätt utrustning. Hittar man i framtiden en stenkaka, en singel eller en LP-skiva kan man faktiskt med så enkla medel som en skarp nål pressad genom en tändsticksask eller liknande avlyssna det graverade spåret.

EP-skiva  (extended play)

Vad jag kan förstå är dock vinylskivan på väg tillbaka. Produktionen av vinylskivor har kommit igång igen och allt fler tillverkas numera. Artister inser kanske att de vill bli bevarande till framtiden, de tycker kanske att deras musik är så fantastisk att den borde sparas? Vi kommer därför se LP skivor komma tillbaka på skivdiskarna, detta även om våra gamla grammofon affärer inte gör det.

Inga kommentarer: