söndag 11 april 2010

"tjäna pengar & tömma plånboken"

"EXTRAPRIS"
"REA "
"UTFÖRSÄLJNING"
" KÖP 2 BETALA FÖR EN"

Hur man får oss att köpa allt som vi egentligen inte behöver.


-Pappa, pappa vi har tjänat 50,oo kommer en glad dotter in och säger lyckligt. Hon var då i början av tonåren. Hon och bästisen hade köpt 3 askar ALLADIN choklad för priset av 2!! Huruvida detta var ett fynd eller ej vill jag inte ta ställning till, flickorna tyckte det och var uppenbarligen helt säkra på att de tjänat 50 kronor, trots att deras plånböcker länsats på 100 kronor!




Hur många fynd som vi gör under vår livstid går troligen inte att räkna. Enligt en undersökning visade det sig att människor i vårt land ofta anser att deras husaffärer tillhör de sämsta de gjort och deras bilaffärer de BÄSTA!!! Med tanke på att det hus du köpte för 1 miljon kronor ofta går att sälja till ett avsevärt högre pris efter ett par år borde sanningen varit tvärt om för inom bilvärlden finns det ytterst få bra affärer och de som ändå lyckas i detta har det gemensamt att de köper extremt billigt för att sedan sälja bilen för ett betydligt högre belopp.



En god vän till mig under mina år i Skåne ägde en tre år gammal Opel Senator. Bilen var hans lindebarn och sköttes minutiöst för att sedan användas ytterst sparsamt frånräknat semester resor till forna Jugoslavien varje sommar.



Tre år gammal var det dags att byta till en ny Senator. Kontakt togs med Opel handlaren som ger ett bud på hans gamla bil i inbyte mot en ny på vad jag kan komma ihåg 100 tusen kronor. -Nej det kan jag inte acceptera svarade vännen som bestämt hävdade att han minsann skulle ha 130 tusen för sin fina bil.





Den dag han så slutligen efter myckna förhandlingar kom hem med den helt nya Opeln hade han fått 130 tusen för den gamla! Han hade minsann i egna ögon gjort världens bästa bilaffär!



Sanningen var att han betalat över 100 tusen kronor i mellanskillnad för den nya vagnen. Tre års bilägande hade med andra ord kostat dryga 30000 per år! Vad han nu hade i garaget var en likadan bil men med en lägre mätarställning. Ja inte att glömma att dess stereoanläggning var aningen modernare.



Min egen drömbil fanns till salu för ett knapp år sedan. REA-priset var exakt hälften av nypriset. Detta på en bil som knappt passerat 3000 mil. Bilen en Aston Martin Vanquise kostade dryga 3 miljoner ny och var till salu för ynka 1,5. Milkostnaden för den förre ägaren låg på 1000,oo/milen plus bensin,slitage mm!!!!!




Ska man nu göra bra affärer och ändå ha mindre i plånboken än när man gått in i butiken är det troligen "Second hand" som gäller. Trist nog har även "SecondHand" blivit big buisness varför massor av sk ideella organisationer gör vad de kan för att sälja skräp till överpris, skräp som et fått gratis av människor som ömmar för den sak som organisationerna säger sig stödja. Under 40 år av sakletande återstår numera endast en organisation som i alla fall försöker leva upp till grundtanken. Att sälja prylar som skänkts för att sedan använda pengarna till lämpliga ändamål utan att för den skull försöka sälja prylarna till hutlösa priser. Röda Korset Kupan verkar i mina ögon försöka leva upp till sitt syfte.(skönt) Vilket gör att i deras butiker kan man då och då göra små fynd, så väl som stora.
Som auktoriserd sakletare är ett av mina bästa fyndställen "Röda Korset Kupan" i Uppsala. Här kan man allt som oftast fynda rejält. Under gårdagen gjorde så jag ett besök där tillsammans med min Älskade (som oftast fyndar Garner i landets olika garnbutiker, för att i slutändan ha försett sig med ytterligare ett "stickprojekt) lämnar butiken med:


1 helt ny kjol där prislappen satt kvar (795,oo) för det facila priset av 40,oo
1 Mjukisgroda till dottern a 5,oo (väre tveksamt)
1 Segelbåt i keramik fabrikat Nittorp (fanns med på en auktionfirma som sålde för 850,oo) nu endast 40,oo
1 Sextant sparsamt använd(nypris ca 1400,oo) nu 40,oo
1 barometer på träplatta a 40,oo( har inte en aning om värdet men lär bli bra att ha i båten)



Således tjänade vi 2045,oo på vårt besök, eller ur var det nu.... förlorade vi kanske 165,oo???
Ja så var det ett besök i garnaffären där självfallet min LL tjänade en massa pengar på att köpa ett antal nystan garn!!! Ska det fortsätta så här blir hon snart miljonär.

Behövde vi prylarna? (självklart-helt oumbärliga) Hade vi plats för dem bland alla andra prylar som vi samlat på oss genom åren?(Nej) Borde vi stannat hemma och därmed gått misste om dessa fynd och deras hypotetiska förtjänst i en framtid?(kanske) ( i skrivane stund försöker vi rensa ut bland alla våra saker i bostaden)


Hur det än är så finns svaret rent emetionellt i var och ens egen lilla värld. För inte var det väl så att vi köpte prylarna ovan i spekulationsyte. Nej självfallet var vi övertygade om att dessa saker skulle ge oss ett betydligt RIKARE liv! ASG!!!!!!!!!!!!!


För det är ju självklart att den som har mest prylar när han/hon dör är en Vinnare! Eller hur?
Våren kom hit genom ett 90 mila trollslag. Vi lämnade Lappmarken / Arvidsjaur i meterhög snö för att anlända till Sthlm och vårväder utan snöinslag. Detta innebar även att nu är det akut med att ta hand om vår båt nere på RBKs varvsområde. Massor med jobb skall göras inför den kommande sjösättningen i slutet av månaden. I vårt fall hade jag missat att täcka båten vid upptagning vilket lett till att den nu var helt vattenfylld!!! Ja inte helt helt, men lik väl upp till durkarna inne i ruffen. En ny pump inskaffades och med hjälp av denna pumpades allt vatten ur båten. Dessutom upptäcktes att någon haft stort behov av en del av våra båtprylar. De hade med andra ord fått fötter (stulits). Nu måste sakletaren i mig finna ersättningsprylar.
Snart mera om våra vårbestyr som innefattar att fixa båtarna, fixa stillastående bilar och massor annat....
poff

Inga kommentarer: