söndag 28 oktober 2012

pimp my ride

Vår lilla semestertur till Arvidsjaur började med en tågresa norrut.  Min älskade hade hittat riktigt billiga tågbiljetter, vi tog plats i egen sovkupe och allt var trivsamt. I Jörn detta lilla smått öde samhälle slutade tågresan och byttes mot Tåg-Taxi! vi var tre som delade denna taxi och förstår att järnvägen skapar sina egna förluster. Taxin kostade nämligen 1200,oo medan våra biljetter för hela resan gick på under tusen lappen.

Väl på plats kunde vi koppla av och ha det skönt i storslagen natur men inte allt för mycket snö. Bilen som vi avsåg köra hem med visade sig fungera till nästan 100%. Dock kändes den en smula orkeslös den första dagen, något som blev korrigerat så snart jag fyllt lite E85 i tanken. Denna tog hand om vattnet som bildats medan bilen stått stilla en längre tid.


Ett flertal turer i omgivningarna med en bil som gick allt bättre och bättre, den hade hittat den förlorade orken och gick nu med sin V6 motor som ett skållat troll. Efter en skön vecka i norr påbörjades så hemresan med en fullpackad bil. Där fanns vårt bagage, ny inköpta resväskor från Dollarstore och annat.

Allt gick perfekt, vid ett par tillfällen hördes ljud som om en sten eller liknande slog emot i bilens golv. Plötsligt tappade bilen orken totalt, all kraft var borta samtidigt rök det kraftigt från motorn. Stoppet visade att olja läckt och hamnat på den ena catalysatorn som nu brann med öppen låga under bilen. Förstod att catten blivit tät av sitt innehåll, något som ibland sker med äldre catalysatorer. Detta gjorde det omöjligt för motorn att fungera som den ska. 


Vi fick så assistans och bogsering till ett litet samhälle Björna där jag på en lastbilsverkstad öppnade och tömde dessa cattar. Dock ville motorn inte återfå sin tidigare spänst.  Den täta catten hade slagit ut tändsystemet i bilen på samma sätt som den gjort det på vår Daimler för ett par år sedan.


Att få fel på bilen utanför Örnsköldsvik en fredag visade sig vara ett stort problem. Vi fick därför ta in på Scandic hotel över natten där vi lördag morgon efter att ha njutit av en god frukost med bla Skramliga Ägg o kaffe, hyrde en bil och gjorde av vi kunde i hopp om att reparera bilen. Ett besök hos Audi-VW Nordemans gav ovärderlig assistans. 

Verktyg lånades ut och en mängd tid ägnade denna mekaniker åt att försöka hjälpa oss. Trist nog utan slutgiltigt resultat men ändå. Här finns en verkstad som gör vad de för ögonblicket kan för att serva kunderna. Tack Daniel!!

Dock var de delar vi sökte inte lagervara, hos varken deras reservdelslager eller någon av de konkurrernade tillbehör shopparna. Klart stod i alla fall att den defekta catten slagit ut tändsystemet totalt. Vi hade gnista på endast 2 cylindrar av 6 möjliga. Detta gjorde att fick överge vår Audi och ta bussen hem till Stockholm. 


Klockan 6 i morse kunde vi så ganska trötta efter den långa bussresan krypa till sängs i Stockholm.

God morgon Stockholm, lite kallt ute men fint väder och vid en snabbkoll på Blocket finner jag med ens de reservdelar som behövs till en fantastiskt lågt pris. Hurra, första delen av problemet löst på noll-tid. Återstår nu att grejorna kommer med posten och sedan resan till Ö-vik där reparationerna måste genomföras före återresan. När detta kan ske vet jag dock inte i nuläget.


mer om våra Audi äventyr följer.


Inga kommentarer: